MAGÍ BALCELLS GASOL, DIRECTOR DE TEATRE: UN MAR DE DOL

Bon dia Magí Balcells Gasol, com tots sabem, aquest any al juny vau estrenar al teatre de l’Estrella de Santa Coloma de Queralt l’obra “Un mar de dol”, una reinterpretació de la Casa de Bernarda Alba...

 

Com sorgeix aquesta passió pel teatre? Recordes algun moment decisiu que et fes descobrir aquesta afició i vocació?
Quan jo tenia disset anys, a Les Piles hi vivien vàries persones que havien fet teatre amateur, i van encetar un projecte per fer una obra de teatre per la Festa Major. Això era l'any 1972. Jo sempre he estat molt tímid i a aquella edat encara mes, i no vaig atrevir-me a dir que no. Des de llavors he anat fent teatre amb algun parèntesi, fins ara.

Com us va venir la idea de realitzar aquesta obra?
En un grup de teatre amateur, la majoria de vegades, el criteri per triar l'obra, és més pel nombre de persones que volen actuar, que per l'obra en particular. En el cas d'"Un mar de dol" eren quatre actrius i quadrava, tot i que Lorca ens feia molt respecte.

Les quatre actrius principals fan una molt bona interpretació, tot i que és necessari tot un gran equip "al darrere" perquè sigui tot possible... com us ho feu, quanta gent sou, on i quan feu els assajos?
Les quatre actrius han fet una interpretació que només és possible fer-la posant-se completament dintre el paper i passant a ser Bernada, Ponia, Martirio i Adela. Després les ajuda les apuntadores, que també actuen d´ajudants de direcció, els tècnics de llum i de so són els que ens ajuden a crear un ambient que reforça la interpretació dels actors i que permet que total la sala pugui sentir la veu les actrius.
Per representar "Un mar de dol", estar molt de temps assajant. No tant per la dificultat, que hi és, sinó per una colla d'esdeveniments de bons, un embaràs i de dolents, malalties que varen que no poguéssim estar tots.

Quines facultats creus que ha de tenir tot aquell que vulgui dedicar-se a aquesta professió?
Hi ha molta diferència entre teatre amateur i professional. El Professional depèn d'estudiar a l'Institut del Teatre o institució similar per tal de formar-se, estudiar molt, ser molt bo i tenir sort. Però en general, crec que s'ha de tenir capacitat de desinhibir-se i molta memòria.

Quins reptes suposa reinterpretar un text d'aquestes dimensions? Creus que el drama que Lorca denuncia es continua vivint actualment, encara que sigui d'una altra manera?
Lorca denuncia uns fets i unes situacions que avui crec que difícilment es donen en aquest país. De totes maneres, Lorca enfoca el problema dels prejudicis, tema que està present en totes les societats i en tots els temps...... Què dirà la gent, que pensaran de nosaltres si ens sortim de les normes, com ens tractarà la societat.. és súper actual.

Estem segurs que se'n sentirà a parlar d'aquesta obra que heu fet. Teniu previsió ja de realitzar-la en altres pobles o ciutats?
De moment, hem d'anar a representar-la ara a la tardor el dia 16 de novembre a Conesa, i el 17 de novembre a Rubió. 
També hem de comentar que, molta gent ens ha suggerit tornar-la a representar a Sta. Coloma, perquè després dels comentaris posteriors a la seva primera representació, hi hauria persones que voldrien repetir-la i persones que no van poder venir la voldrien veure.
De fet, ens agradaria poder-la representar moltes vegades. Ens ha donat moltes satisfaccions, la veritat. Tot i que és un tema dur i que la gent en general, prefereix venir al teatre a riure i divertir-se.

Una imatge, val més que mil paraules... il·lusió, entusiasme, alegria, perseverància, dedicació...


Alguna altra obra en ment? (Si voleu realitzar una crida a alguna persona amateur interessada a incorporar-se com a actor, apuntador, col·laborador o de més...a NALTRUS TEATRE)
Naturalment que estem contemplant altres obres, però ara és massa d'hora per parlar-ne, encara hem de gaudir molt amb "Un mar de dol".
A les persones que poden estar interessades a incorporar-se com a actor, apuntador, col·laborador, els dic que s'animin a contactar amb nosaltres. Formar part d'un grup on participen persones de molt diferents edats, maneres de pensar i de fer les coses és molt enriquidor. Ho he viscut en primera persona.

Moltes gràcies per la teva atenció Magí, i com es diu en el món del teatre... MOLTA MERDA!

Imatge de l'equip UN MAR DE DOL-NALTRUS TEATRE GRUP