TARDOR A LES PILES

17/12/2022

TARDOR A LES PILES

TARDOR A LES PILES

Aquesta tardor les Piles ha continuat amb la seva bona dinàmica cultural per tal d’intentar fomentar moltes temàtiques diferents i poder fer créixer totes les seves curiositats, ensenyances i pràctiques.

Vam iniciar-ho amb la setmana de la Ciència, on vam fer tot un cap de setmana ple d’activitats científiques el dia 19 i 20 de novembre. Amb l’ajuda de l’oficina jove de la conca de Barberà es va realitzar el dissabte 19 al matí, un taller d’aerodinàmica pels nens majors de 8 anys, tot i que finalment en van venir de més petits també, i ho van gaudir molt. Aquella mateixa tarda, vam fer una xerrada col·loqui molt interessant, sobre l’agricultura 4.0 i la teledetecció amb els ponents: Eduard García-Luengo i en Pep Bòria. És una gran temàtica, ja que ens trobem a una zona de cultius de conreu, i on l’agricultura hi té un gran paper. A l’endemà, diumenge da 20 de novembre, l’Eduard ens va preparar un taller infantil amb molt de material per poder fer entendre a petits i grans principis fonamentals d’astronomia.

I va arribar desembre...

La sala de les Piles sempre la guarnim per  aquestes ocasions festives, així que res millor per iniciar-les que fent tallers! El primer taller va ser infantil i el vam fer amb Ateliers, la Noemí, una gran professional va ajudar als infants i també als familiars, fer guarniments amb pinyes molt bonics. Paral·lelament, també es van iniciar tallers per a més adults de macramé gràcies a la regidora Núria Miralles. Va agradar tant el taller de macramé, que dies després es va anar continuant per petició popular. L’Àngels Torras, amb les plantes aromàtiques de ca la Nuri, va fer els tradicionals rams de decoració Nadalenca, que van quedar preciosos.

El pròxim cap de setmana ja començava la festa major petita de les Piles: Santa Llúcia. Divendres dia 9 de desembre ja començaven tots els preparatius amb l’ajuda de molts espilencs, pel tradicional dinar de dissabte d’escudella i carn d’olla casolana. Aquest dinar el fa la gent del poble, i volem agraïr a tothom la seva implicació i col·laboració en tot...

Dissabte dia 10 del matí, l’emoció comença amb els més petits, que fan cagar el tió espilenc. Després, ja tots cap a dinar i gaudir d’aquests preciosos moments.

En acabar el dinar, allà mateix a la sala la companyia de teatre tarragonina Absents ens va representar l’obra de teatre: dos més dos, una comèdia de parelles ben entretinguda.

LA previsió meteorològica per l’endemà de diumenge era de pluja i molt de fred, així que dissabte al vespre ja es va decidir que enguany el mercat seria a la sala, sota cobert, i en vam començar a fer difusió per si hi havia pluja, que vingués gent igualment ja que estarien ben calentonets.

Diumenge ben d’hora ja van començar a desfilar els paradistes a munt i avall preparant-ho tot, mentre feiem també el tradicional esmorzar per la marató, aquest cop a dalt la terrassa coberta del cafè. A aquest esmorzar hi hem d’agraïr la col·loboració dels ous huguets, que donen tots els ous per fer l’esmorzar, i a Vidania gastronomia que ens regala tot l’embotit i a tots els que van ajudar a cuinar-lo i servir a tothom. Moltes gràcies.

Durant el mercat hi va haver entreteniments itinerants de carrer de la companyia ART-TIC, que finalment, com va ploure, van haver de fer part de l’espectacle dins la sala.

Estem molt agraïts a tots els paradistes que van venir a fer possible el nostre mercat de Santa Llúcia, i als nens espilencs que van fer parada amb manualitats pròpies seves per aconseguir diners per la Marató, i també ens van ajudar a vendre números pel sorteig de la panera solidària. Com cada any es van sortejar 3 paneres fetes per obsquis de les pròpies parades del mercat. En total es van recaptar 1.045,90€!

 

I finalment, el dia 13 de juliol, el propi dia de Santa Llúcia, a les 12 del migdia començava la tradicional Missa en honor a Santa Llúcia de les Piles. En acabar, es va gaudir de la tradicional coca, xocolata i moscatell.

 

La segona quineza de desembre a les Piles s’hi celebra el Concert de Nadal, amb l’Orquestra Camerata XXI, el dissabte 17 de desembre i l’últim divendres de l’any, el dia 30 de desembre a la tarda hi haurà el Mag Lluc.

 

Moltes gràcies a tothom, i molt bones festes!