FESTA MAJOR DE LES PILES 2022

21/09/2022

FESTA MAJOR DE LES PILES 2022

FESTA MAJOR DE LES PILES 2022

 

Enguany la festa major de les Piles va tenir diverses novetats a la programació que agradaren molt. 

S'iniciava amb un pregó escrit i preparat tot per l'escriptor i també gran showman Magí Balcells. Amb les seves paraules va fer recordar a tothom la importància de les petites grans coses i va rememorar amb fotografies que va anar fent aquests últims mesos, aquest estiu 2022. A continuació, el sopar popular amb la gent vestida de gala per l'ocasió, que aquest cop es va fer a dalt la plaça i a l'aire lliure va aconseguir transmetre molt de caliu, i més encara amb les posteriors cançons de l'Èric Vinaixa que aquest any venia acompanyat per dos músics més.
L'endemà el dissabte l'energia dels infants se sentia vibrar per tot arreu, al matí amb els tradicionals jocs de la canalla i a la tarda amb l'aventurera gimcana de Drac actiu que ens van incloure tir amb arc i altres proves divertides, van fer que els més petits al vespre ja estiguessin ben relaxats. A les nou del vespre el sopar jove a càrrec de l'Iban del cafè ja va fer que la plaça es tornés a omplir amb gent de totes les edats, i a dos quarts d'onze tots cap al parc a veure l'espectacle swing swing swing. Aquesta ha sigut una de les noves apostes d'aquest any, per anar acostant a tothom diferents cultures musicals i de dansa que encara no havíem gaudit. En acabar, començava el concert Mashup Party, un concert molt divertit on la combinació de diferents cançons de música barrejades feien pensar i xalar a la vegada la gent. Va agradar moltíssim el concert, i el dj, que ja vam anar coneixent també durant tot el concert. L'edat mitjana del públic nocturn a la plaça aquest cop no era tan adolescent, però van estar-s'hi fins a acabar la festa a les 5 de la matinada i molt contents tots. 

I va arribar el diumenge... els avis espilencs, ens van preparar arengades, pa amb tomàquet i embotits perquè tothom
pogués recuperar forces de la nit anterior, tot escoltant havaneres i música catalana per celebrar la diada de Catalunya. A 3/4 de 12 es va fer l'ofrena a la senyera a quatre tandes grupals d'edat. 
A la una del migdia va ser la missa, enguany també celebravem la última missa de les Piles d’en Joan Francesc Amigó.
A la tarda tornava la xerinola amb petits i grans. Començàvem a les 17:30 h amb la plantada de gegants, aquest cop s'ha fet per a la tarda, que sempre es feien al matí, i en general ha agradat molt més. Van venir 3 colles de gegants, fent la 1a trobada de gegants de les Piles: els de Santa coloma de Queralt, els Alegre de Reus i els gegants de Vimbodí i Poblet. A les 6 de la tarda ja s'omplia la plaça a mesura que començàvem amb la xocolatada. Cap a dos quarts de 7 la cercavila ja va començar a rondar pels carrers espilencs, amenitzat musicalment pels grallers de santa coloma que entre d'altres també feien ballar la cucafera de les Piles. En acabar les cercaviles es van fer uns parlaments i aleshores va començar una de les noves apostes d'enguany també: sardanes avis i néts. Aquesta proposta va sorgir per acostar la tradicional dansa catalana de la sardana a tothom. Aquest estiu a les Piles, el poble va ser el gran protagonista del Danseu Festival. Van venir coreògrafs d'arreu del món d'abril a agost per ensenyar-nos a realitzar al nivell de la gent, deu espectacles que s'han fet durant els deu anys del danseu... per aquest motiu, aquest any per la festa major vam creure que era important després de ser un any tan actiu en dansa internacional i contemporània, incloure la nostra dansa tradicional catalana. La gent ha estat molt contenta, sobretot el sector més entès i expert en sardanes, i ja hem quedat entesos amb ells per anar reforçant aquesta temàtica d'ara endavant. 

Per acabar, els Keresus van posar la fi de festa amb les seves espurnes i castell de focs. Molt contents de la gran acollida que han tingut aquestes novetats, i mirarem de mantenir-les i continuar innovant. 

Moltes gràcies a tothom qui ha col·laborat en ajudar-nos a la festa major i que tot fos possible.