TOMÀQUETS DE PRIMERA GRÀCIES A LES MISSIONS A MART

La l’Agència Espacial Europea (ESA) publica regularment articles científics. N’he fet una selecció, que per la seva temàtica pot donar una nova visió de com apropar les noves tecnologies que aporten els satèl·lits, al coneixement de la natura, l’optimització i millora dels cultius, així com de la preservació del medi ambient.

Us els faig a mans en català, per si pot ser d’interès a quelcom.

Eduard Garcia-Luengo

 

TOMÀQUETS DE PRIMERA GRÀCIES A LES MISSIONS A MART

La propera vegada que mengem un tomàquet o un pebrot, caldrà mirar bé, perquè és probable que el seu aspecte saludable sigui fruit d'un dels discursos de l'expresident nord-americà Barack Obama i de la investigació de l'ESA per enviar humans a missions espacials prolongades.

 

L'empresa holandesa Groen Agro Control, inspirada per un discurs que Obama va pronunciar el 2010 sobre les missions humanes a Mart, va començar a investigar quina seria la millor manera de conrear i fertilitzar plantes en l'espai, i si podrien derivar millores per al cultiu de verdures a la Terra.

 

Com explica el portaveu de l'empresa, Lex de Boer: "A l'espai, tot i que les plantes només es poden fertilitzar amb els minerals transportats fins allà, podem obtenir collites de la màxima qualitat".

"L'ideal seria aprofitar l'aigua que s'evapora de les plantes i convertir-la en potable amb una purificació mínima. Així, caldrà aplicar cada mineral en una dosi acuradament calculada perquè quedi la menor resta possible en l'aigua de drenatge".

 

La trobada amb un equip de l'ESA, també va inspirar a l'empresa, mentre investigava el desenvolupament d'un servei intel·ligent que ajudés als horticultors a millorar la fertilització a la Terra.

El projecte Sistema Alternatiu de Suport Microecològic per a la Vida (MELiSSA) desenvolupa un sistema de suport vital 'tancat', en què tots els recursos es reutilitzen i reciclen per satisfer les necessitats dels humans en llargues missions a la Lluna i Mart. Així, per exemple, la totalitat dels residus orgànics i diòxid de carboni hauria de convertir-se en oxigen, aigua i aliments.

L'empresa va construir un sistema tancat en el qual les plantes de tomàquet i pebrot rebrien la dosi de 16 minerals, començant a estudiar la correlació entre el consum de cada mineral i el seu creixement.

A partir d'aquests experiments, i dels resultats obtinguts en conrear les  verdures en entorns tancats i controlats (com si es tractés de l'espai exterior), l'empresa va desenvolupar un pla per a horticultors amb l'objectiu de maximitzar el creixement i el rendiment, mitjançant l'ús rigorós de fertilitzants .

El servei que ofereixen als agricultors inclou la presa setmanal de mostres de la solució fertilitzant, subministrada a les plantes -que inclouen tomàquets, pebrots, cogombres, albergínies, roses i gerberes- i del líquid de drenatge.

 

 

Les mostres s'analitzen al laboratori de l'empresa i els resultats s'envien als cultivadors, juntament amb consells sobre els canvis que caldria introduir en la dosificació de cada un dels 16 minerals subministrats.

En menys d'una campanya s'han pogut apreciar els resultats positius d'utilitzar aquest programa en el cultiu de pebrot taronja.

 

 

 

Related links

@esa_es

http://twitter.com/#!/esa_es

Melissa

http://www.uab.cat/servlet/Satellite/i-d-i/melissa-1295852698572.html

 

Copyright 2000 - 2018 © European Space Agency. All rights reserved.